UKK test

Het Urho Kaleva Kekkonen instituut (UKK) in Tampere Finland heeft een test ontworpen om de cardiovasculaire (hart, longen en bloedsomloop) fitheid te meten, de UKK 2-km wandeltest, welke gebaseerd is op de wetenschappelijke onderzoeken van Dr. Raija Laukkanen. Cardiovasculaire fitheid (het aerobe uithoudingsvermogen) is een van de componenten van fitheid die gerelateerd is aan de gezondheid en is daarbij een van de belangrijkste parameters.

Sinds september 1993 wordt deze test in Nederland uitgedragen door Marco Maas, sportfysiotherapeut in IJmuiden en organiseert Elmakes regelmatig deze test. Daarnaast verzorgt Elmakes in Nederland exclusief voor het Finse UKK instituut de opleiding tot UKK 2 km wandeltestleider.

UKK 2-km Wandeltest:

De UKK 2-km wandeltest werd specifiek ontwikkeld om de cardiovasculaire
fitheid te schatten door zijn gouden standaard: het maximale aerobe uithoudingsvermogen (VO2 max) te voorspellen. In de meest recente studies is ook gebleken dat de test ook het functionele vermogen van de aan de gezondheid gerelateerde fitheid reflecteert. De uitslag van de test heeft raakvlakken met coördinatie, kracht en lenigheid. Daarom is de UKK 2-km wandeltest zeer geschikt om een schatting te maken van de met de gezondheid samenhangende fitheid.

De UKK- 2km wandeltest is geschikt voor:

20-65 jarige mannen en vrouwen die geen ziekte of gebreken hebben die een stevige wandeling in de weg staat of voor hen die geen medicatie gebruiken die de hartslag beïnvloedt.

De UKK 2-km wandeltest is niet geschikt voor:

– Hen die topfit zijn en minimaal 2 x per week intensief trainen
– Zij die medicijnen gebruiken die de hartslag beïnvloeden.
– Voor die personen welke jonger zijn dan 20 of ouder dan 65 jaar.

Uitvoering Test:

De testpersoon wordt gevraagd om 2000 meter af te leggen met als opdracht: Wandel zo snel als mogelijk in een gelijkmatig wandeltempo zonder dat u uw gezondheid in gevaar brengt. Na afloop van de test wordt de wandeltijd genoteerd en de hartslag gemeten. Dit te samen met de gegevens over lengte, gewicht, leeftijd en geslacht wordt verwerkt middels een wiskundige formule, waarna de VO2 max.ml.kg-1 voorspeld wordt. Om het eenvoudig inzichtelijk te maken, wordt deze waarde vertaald in een getal, de fitness index.

Deze fitness index is verdeeld in 5 groepen:

<70 Aanzienlijk minder dan gemiddeld.
70-90 Iets minder dan gemiddeld.
90-110 Gemiddeld.
110-130 Iets beter dan gemiddeld.
>130 Aanzienlijk beter dan gemiddeld.

Uitslag van de UKK test

De uitslag van de UKK 2-km wandeltest kan gebruikt worden om uw conditie en de vorderingen over een langere periode in kaart te kunnen brengen. Ook kunnen de uitslagen gebruikt worden om een individueel trainingsprogramma op te stellen, waarmee u, in groepsverband of zelfstandig, uw lichamelijke fitheid kan verbeteren.

Er wordt, wanneer men geen specifieke sportvoorkeur aangeeft, gekozen voor wandelen en/of Nordic Walking als bewegingsvorm. Beide trainingsmogelijkheden zijn voor iedere leeftijd een geschikte manier om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Deze activiteiten zijn laagdrempelig. Behalve een paar stevige wandelschoenen en/of een paar Nordic Walking poles hoeven er geen grote investeringen gedaan te worden om op deze manier te werken aan lichamelijke fitheid.

Deelnemen?

Wilt u deelnemen aan de UKK 2-km wandeltest of meer informatie ontvangen hierover vul dan ons info formulier in.

Share