Nordic Walking instructeur worden

Informatie betreffende de opleiding tot (basis) instructeur  Nordic Walking volgens de richtlijnen van de International Nordic Walking Federation, (INWA).

In Nederland is Elmakes de officiële vertegenwoordiger van de INWA. Sinds augustus 2004 voert Elmakes de opleiding uit in samenwerking met de Stichting Nordic Walking Nederland, (SNWN).

De Stichting Nordic Walking Nederland baseert haar samenwerking met de INWA op het feit dat de INWA anno 2015 nog steeds  de enige officiële internationale organisatie is welke Nordic Walking diepgaand blijft ontwikkelen. Uitgangspunt hierbij blijft dat INWA Nordic Walking ziet als een verlengstuk van gewoon wandelen.  Door middel van een uitgekiend, door internationaal ervaren docenten, ontwikkeld onderwijsprogramma, “Every Step Counts”, wordt deze sport op verantwoorde wijze wereldwijd uitgedragen.
De INWA is opgericht in 2000 in Finland, het moederland van Nordic Walking.

Cursusbeschrijving:

De opleidingsvaardigheden van een Instructeur Nordic Walking worden gebaseerd op een juiste kennis en uitvoering van Nordic Walking, waarbij de nadruk op het praktijkgedeelte ligt. Het is noodzakelijk dat een Instructeur Nordic Walking een goede theoretische achtergrond heeft.

Inhoud cursus INWA Instructeur Nordic Walking:

 • Geschiedenis Nordic Walking
 • Wetenschappelijke en medische achtergronden
 • Chronische aandoeningen en Nordic Walking
 • Nordic Walking voor gezondheid, sport en in revalidatie
 • Optimaliseren eigen Nordic Walking vaardigheid
 • Skills voor het aanleren van de techniek bij uw cliënten
 • Warming-up en cooling-down met behulp van de poles
 • Opbouw techniekcursus voor uw cliënten
 • Eerste hulp en gezondheidsadvisering
 • Materialenkennis
 • Promotie en marketing
 • Leiderschap en didactiek
 • Organisatie van evenementen

Tijdsduur:

De cursus is gebaseerd op de door de INWA ontwikkelde lesprogramma’s en is verdeeld over 3 dagen, waarbij de eerste twee dagen achtereenvolgend aangeboden zullen worden. De lestijden liggen op alle dagen tussen 09.00-17.00 uur.
Na de eerste dag dient de cursist rekening te houden met het maken van een huiswerkopdracht die gericht is op doelmatig lesgeven. De totale studiebelasting is 34 uur, 4 uur praktijkvoorbereiding en uitvoering en 7 uur zelfstudie. Op de derde dag wordt er een theorie en praktijk examen afgenomen.

Vooropleiding:

Voor de opleiding tot Instructeur Nordic Walking heeft de INWA de navolgende toelatingseisen opgesteld:

 1. Rijks erkend trainersdiploma, waarbij een substantieel deel van de opleiding besteed moet zijn aan trainingsparameters zoals: hartslag, aërobe en anaërobe trainingsmogelijkheden, trainingsvariabelen en trainingsvormen en het werken met groepen
 2. Afgeronde CIOS en/of ALO opleiding
 3. Diploma fysiotherapie met aanvullend de cursus sportfysiotherapie
 4. FitVak A-instructeur of gelijkwaardige opleiding

Daarnaast dient de aspirant instructeur te beschikken over een geldig reanimatie diploma en een goede eigen vaardigheid te hebben van de INWA Nordic Walking techniek. Indien dit nog niet het geval is, kunt u in overleg met Elmakes de mogelijkheden onderzoeken waar u deze techniek kunt aanleren. Ook kunt u in IJmuiden een techniekcursus van 6 lessen volgen. Deze wordt door Elmakes georganiseerd. De kosten verbonden aan deze kennismakingscursus bedragen € 75,– inclusief btw.

Indien een toekomstig instructeur niet beschikt over bovengenoemde opleiding kan hij/zij deelnemen aan een basis vooropleiding welke eveneens door Elmakes georganiseerd wordt. De informatie kunt u elders op deze website lezen of per e-mail aanvragen: info@elmakes.nl

Eindtermen:

Een cursist krijgt het certificaat Instructeur Nordic Walking indien hij aan de volgende voorwaarden heeft voldaan:

 • Een voldoende voor het theorie en praktijk examen heeft behaald
 • Actieve participatie tijdens de cursusdagen
 • Een correcte Nordic Walking classictechniek

Verder dient een gekwalificeerde Instructeur Nordic Walking over de volgende eigenschappen te beschikken:

 1. Een uitstekende kennis van alle feiten en onderwerpen genoemd in de Nordic Walking instructeurshandleiding
 2. In staat zijn om de juiste toepassing voor deelnemers te kiezen en hierbij te splitsen in basic – en classic techniek
 3. In staat zijn om op een goede manier les te geven zowel praktisch als theoretisch en deelnemers correct het Nordic Walking aan te leren.
 4. Kan een trainingsprogramma opstellen voor 6-8 lessen
 5. Weet hoe Nordic Walking toepasbaar te maken is voor inactieve en semi-actieve cliënten, maar kent ook de beperkingen en mogelijkheden bij chronische aandoeningen
 6. Heeft een goed sociaal gevoel en gedrag naar de cliënten
 7. Is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Nordic Walking in Nederland en over de INWA ontwikkelingen in omringende landen
 8. Beschikt over materialenkennis. Hij/zij kan de cliënt informeren en adviseren over Nordic Walking poles en schoeisel
 9. Is in staat om de cliënt te informeren over de noodzaak van inspanningstesten
 10. Is op de hoogte van promotie mogelijkheden, kan een plan van aanpak schrijven en weet gebruik te maken van de nieuwste marketing materialen
 11. Is in staat om een Nordic Walking tocht voor groepen te organiseren

Kosten en locatie:

 • De kosten voor de cursus Instructeur Nordic Walking bedragen € 525,- incl. btw, hierin zijn de reader, lunches, koffie en thee inbegrepen.
 • De cursussen worden in IJmuiden gegeven in kleine groepen, zodat interactie en persoonlijke begeleiding mogelijk is.
 • De cursist krijgt tijdens de cursus de beschikking over een paar Elmakes® poles.
 • Na afloop van de cursus bestaat de mogelijkheid een startpakket, inclusief poles, tegen een sterk gereduceerde prijs te bestellen.
 • Na het voltooien van de cursus bestaat de mogelijkheid lid te worden van INWA Nederland, de kosten hiervan bedragen € 45,– per jaar.

Inschrijven en/of inlichtingen:

U kunt zich aanmelden voor de cursus Instructeur Nordic Walking door het contact formulier in te vullen.

 

Share